chV pátek 29.5. se část žáků z devátých tříd vydala do chemických laboratoří Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy, která se nachází na pražském Albertově.

Exkurze započala u periodické soustavy prvků. Tato periodická tabulka je zvláštní v tom, že je 3,5 m vysoká a obsahuje 80 reálných prvků od vodíku po bismut. Navíc je i interaktivní- obsahuje dotykovou obrazovku se systémem nasvícení jednotlivých buněk tak, že je možné zvýraznit nejen obecné trendy v tabulce, ale i biologický význam jednotlivých prvků či rok jejich objevu. Žáci si tak zopakovali učivo osmé třídy.

Poté měli žáci možnost nahlédnout do školních laboratoří a vyzkoušet si některé pokusy. Zaměřili se na hrátky s tekutým dusíkem a díky jeho vlastnostem například zkapalněli a zapálili methan, nebo vytvořili velmi účinnou raketu. Vyzkoušeli si, co to znamená, když vodík s kyslíkem tvoří výbušnou směs, nebo jak pomocí nitrovaty kouzlí kouzelníci. Celá exkurze byla završena zkoumáním hustoty helia a fluoridu sírového, který má po vdechnutí opačné účinky, než helium.