ekofest23V pátek 26. května 2023 prožili žáci s učiteli a asistenty příjemný teplý den v krásném parku a také na řece Vltavě. Učitelé spolu s rodiči a hosty si pro žáky připravili okolo 35 sportovní, tvořivých a naučných stánků. Skupinky žáků si mohly vyzkoušet například pletení košíků, tkaní, truhlářské práce, vyrobit si malý vor s Vltavany nebo ozdoby z tištěného papíru. Někteří si mohli vyzkoušet rytmus při bubnování, tanec s nejrůznějšími stuhami a vějíři, nebo zkusit obratnost v minikurzu akrobacie či seznámit se skotskými silovými disciplínami. Velký zájem byl jako obvykle o jízdu na paddleboardech a na kánoích. Také dva koníci, kteří vozili děti odjížděli zpět do stájí pěkně unaveni.

 

Ačkoli děti neměly učebnice ani sešity, přesto si z Ekofestu mohly odnést spoustu zajímavých poznatků: jak se chovají včely, poznávat různé druhy dřeva, spolehnout se na svůj čich a hmat při hádaní přírodních materiálů, třídit hravě odpadky, poznat rostliny a uhodnout otázky týkající se životního prostředí, připomenout si pravidla zdravé výživy a také si zahrát přírodní piškvorky nebo si namalovat herní desku Člověče nezlob se na dřevo.

Mimořádný zájem byl o stánek Facepainting, od kterého děti i učitelé odcházeli s nejrůznějšími malbami na tváři.

I letos ozvláštnili zahájení Ekofestu akrobaté s novým humorným představením AutoMotoShow připomínající počátky automobilové dopravy.

Zajímavým překvapením byl pro mnohé Keltský stromový kruh, ve kterém se sešlo 13 patronek stromů a rostlin v listových věncích na hlavě. Ty si do různých míst parku odvedly skupinky žáků narozených v jednotlivých stromových znamení. V kruhu si říkaly informace o stromech, které je propojují, charakteristické vlastnosti, co mají podobného a svými podpisy se děti zvěčnily na kartu s obrázky daného stromu.

Věříme, že se většině dopoledne pod stínem stromů líbil a pochutnali si na dobrém občerstvení a zmrzlině.

Velké poděkování patří všem hostům a rodičům, kteří svými stánky a vystoupením přispěli do pestrobarevné nabídky činností. Také ještě jednou děkujeme všem učitelům, asistentům a brigádníkům a starším žákům za přípravu, vedení a obsluhu svých stanovišť.