18 O2 chytra skola RGB logo basic DARKŽáci 6.tříd se aktivně podíleli na přednášce Za hranou, kterou je provázela lektorka Kateřina Vokrouhlíková ze společnosti Akademie CZ.NIC

Přednáška probíhala pro obě šesté třídy zároveň a občas nás dospělé děti dokázaly překvapit svými zkušenostmi a znalostmi v oblasti internetu. Nestyděly se odpovídat na položené otázky, dokázaly vysvětlit pojmy z oblasti internetu. Popsaly, co to vlastně internet je a jak funguje. Jaká rizika jsou spojena s aktivitami na nejrůznějších sociálních sítích. Uměly kriticky zhodnotit a vyjádřit se k uvedenému videu a chybám, kterých se někteří lidé dopouští na internetu a jaké to pro ně může mít nedozírné následky.

Zapamatovaly si i z předchozích přednášek pravidlo: Co sociální sítě schvátí, již nikdy nenavrátí.“ Paní lektorka zmínila i téma hoax a fake news a děti připomněly to, s čím se samy setkaly, nebo co si pamatují. Musíme říct, vědomostí mají spoustu, bude pro ně důležité, aby je dokázaly použít v reálném světě.

V hodině českého jazyka děti tvořily ve skupinách společný plakát na téma sociální sítě. Nakreslily piktogramy sociálních sítí, které používají a popsaly, jak fungují, k čemu slouží a proč je používají. Zhodnotily je a domluvily se na kladech a záporech. Ve skupině nakonec vybraly tu sociální síť, jež považují za nejlepší.