IMG 20180215 122605 resized 20180215 014052938

Pečené filé s bazalkou na smetanovém bulgurovém rizotu. Tak přesně takové jídlo jsme včera vařily pro vaše děti. Dle fotografie můžete posoudit. Vypadá dobře, že?

Filé bez kostí jsme pekly na másle s bazalkou, lehce do zlatova, aby nebylo vysušené. Bulgur je pšeničná příloha, která je v současné době prezentovaná jako zdravá potravina, ale stále je to příloha jako kuskus nebo těstovina. Rozhodly jsme se ji zařadit do jídelníčku, ale opatrně. Děti nemají rády nové věci a tak jsme ho namíchaly 1:2 s rýží a doufaly, :0) že to nepoznají. No, někteří poznali, ale naši nejmenší si pochutnávali, takže naše kouzlo vyšlo. Bulgur jsme smíchaly s rýží a přidaly smetanu, která vše zjemnila a krásně spojila. Nastal ale další problém. Do rizota patří dle receptury řapíkatý celer, který rizotu dodá vůni a pestrost.  Co s tím? Pokud děti uvidí v rizotu zelenou barvu, nebudou to jíst! Zvolily jsme variantu, méně znamená více a vyšlo to.

Možná, že jsem někoho i pobavila, protože vaření ve školní kuchyni je tak trochu alchymie a věřte, že vaříme tak, aby děti odcházely najezené a spokojené.

Závěrem bych ráda pochválila kuchařky, protože se s novinkou v našich podmínkách popraly na výbornou. Děkuji.

Přeji krásný víkend a jarní prázdniny.

Za kolektiv školní kuchyně Jana Potužníková.